1 av 2
Molly, som föddes i vecka 29, har fått en av bläckfiskarna. Foto: Babyjungeln / Handout
2 av 2
Louise Harker i Örebro är så kallad bläckfiskambassadör. Hon samlar in bläckfiskar och lämnar dem till neonatalen. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Inget stopp för bläckfiskar på neonatalen i Örebro

1:55 min

Neonatalavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro kommer att fortsätta att ta emot de små virkade bläckfiskarna, trots att andra sjukhus i landet har stoppat dem på grund av bakterierisken.

I veckan gick neonatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus ut och meddelade att de inte längre kommer att ta emot virkade bläckfiskar, små gosedjur som sägs ha en lugnande effekt på för tidigt födda barn. De små gosedjuren är för stora bakteriehärdar enligt sjukhuset.

Trenden med de små bläckfiskarna har spridit sig över landet. Privatpersoner sitter hemma och virkar och så lämnas de sedan till sjukhusets neonatalavdelningar.

Bläckfiskarnas ben ska likna navelsträngen och de ska vara bra för de små för tidigt födda barnen att hålla i.

Maria Gradin, avdelningschef på neonatalavdelningen på USÖ känner till att andra sjukhus har stoppad de virkade bläckfiskarna men hon säger att det inte kommer att bli något stopp i Örebro.

– Vi har valt att inte ge bläckfiskarna till de allra minsta barnen som ligger i kuvös. Det är framförallt i kuvösen som den här bakterierisken finns, säger hon.

Hon säger också att det är oklart vilket medicinskt värde bläckfiskarna har, men de har helt klart ett medmänskligt värde.

– Det har ett värde för föräldrarna att få veta att det finns dem där ute som tänker på dem, säger Maria Gradin.

19-åriga Louise Harker i Örebro är en av dem som virkar de hör bläckfiskarna och hon är också bläckfiskambassadör. Hon samlar ihop de små gosedjuren från alla dem som sitter hemma och virkar och lämnar dem USÖ.

– Jag hoppas verkligen att de fortsätter att ta emot för vi tror att det betyder mycket för barnen och deras föräldrar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista