Peter Holmqvist på Fenix 019. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro
Peter Holmqvist på Fenix 019. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro

Elva-åriga barn rekryteras till kriminella nätverk i Örebro

1:28 min

Polisen i Örebro bekräftar P1-programmet Kalibers kartläggning av hur barn rekryteras till kriminella nätverk. Patrik Wallin, gruppchef för polisens ungdomsenhet, berättar att barn i Örebro, så unga som 11, 12 år, hjälper kriminella med olika tjänster.

– Det kan vara allt från att förmelda kontakter mellan olika grupper eller begå brott som att bära droger just för att det är lättare att inte bli visiterad, säger Patrik Wallin gruppchef för polisens ungdomsenhet.

På kamratföreningen Fenix 019, som hjälper före detta missbrukare och kriminella, beskrivs hur mycket unga barn och undgomar går ärenden åt äldre kriminella. Oftast handlar det om droger, berättar Peter Holmqvist som sitter i ungdomsstyrelsen.

– Det är vanligt att narkotika förekommer när det finns brottslighet med i bilden. Allt leverera varor eller utföra våldsbrott. Är man under 18 år kan man ju inte dömas till fängelse och är man under 15 år kan man ju inte dömas till någon åtgärd och det utnyttjar älder krininella, säger Peter Holmqvist på Fenix 019.

Både på polisen och hos Fenix 019 märker man av en ökning av rekrytering av barn till kriminella nätverk, och både Patrik Wallin och Peter Holmqvist menar att kriminalitet glorifieras i samhället idag, samtidigt som klyftorna ökar.

– Det kan vara tidens tand, det går lite mode i sånt här, man vill kanske vara som storstäderna och efterlikna och efterapa tendenser man ser där, säger Patrik Wallin gruppchef för polisens ungdomsenhet.

Reporter: Anna Nyström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista