Alltfler kvinnor i Örebro söker hjälp. Foto: Scanpix

Hjälpen till våldsutsatta kvinnor räcker inte

1:37 min

Alltfler personer i Örebro söker hjälp för att de blivit utsatta för våld, majoriteten är kvinnor som drabbas av mäns våld i nära relationer. Kommunen erbjuder hjälp men trycket är hårt och det är kö för att få skydd och andra hjälpinsatser.

Hittills i år har omkring 120 kvinnor sökt hjälp vid Örebro kommuns Centrum mot våld i nära.

– Det är en ökning, det trenden vi ser. Ibland är det tyvärr så att vi har kö men vi kan erbjua och kommer att erbjuda hjälp men man kan få vänta. Vi är tvungna tyvärr att göra prioriteringar, säger Ewa Ahlén, samordnare på Centrum mot våld i nära relation i Örebro.

Första kvartalet förra året hade Centrum mot våld i nära relation 25 nya ärenden, samma period iår tillkom 40 nya ärenden och hittills i år har alltså 120 kvinnor sökt hjälp.

Information, ökad medvetenhet och att det finns hjälp att få är troliga orsaker till att fler kvinnor söker hjälp som Centrum mot våld i nära relation försöker ordna, enligt Ewa Ahlén.

– En del behöver ha hjälp med skydd för sig och sina barn att man behöver ha ett skyddat boende. Det kan handla att man behöver hjälp i kontakten med skatteverket, att man behöver ha ett intyg till Öbo, man kan behöva hjälp i kontakt med polisen men väldigt mycket samtal, stöd och rådgivning, säger Ewa Ahlén.

Enligt henne har de som söker hjälp olika social, ekonomisk och etnisk bakgrund.

– Våldet tenderar att öka i samband med att det förekommer droger, ekonomi och arbetsklöshet kan göra att våldet ökar, säger Ewa Ahlén, samordnare på Centrum mot våld i nära relation i Örebro.

Ansvarig politiker, centerpartisten Rasmus Persson, säger att verksamheten vid Centrum mot våld i nära relation är prioriterad. Att se över organisationen och eventuellt tillföra mer resurser kan bli aktuellt ifall man inte klarar sitt uppdrag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista