1 av 2
Mange Hellberg på turné. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio
2 av 2
Mange Hellberg på turné. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio

Valde mellan liv och död - nu sjunger Mange om livet som uteliggare

Mange Hellberg levde som uteliggare. I hans värld var alla andra fienderna. De var de som hade fel. Sedan insåg han att det var tvärtom.
– En dag var jag tvungen att ta tjuren vid hornen och välja liv eller död.

– Jag ville bli nånting, jag sökte en identitet, förklarar Mange Hellberg. Men den identiteten hittade jag aldrig.

Mange spenderade åren 1999 till 2001 som uteliggare.

– Jag tror att det finns alla slags anledningar att det går utför, fortsätter Mange. Men mycket handlar nog om att de som hamnar i sådana här situationer har för stora hjärtan där man bryr sig mer om andra än sig själv.

– Jag mådde så dåligt. Paranoid. Försökte ta mig tillbaka till verkligheten, säger Mange. Och en dag var jag bara tvungen att ta tjuren vid hornen och välja liv eller död.

År 2009 kände Mange att han var "back on track, tack vare att medmänniskor i hans liv inte strök medhårs utan var raka och ärliga mot honom och på så sätt hjälpte honom.

– Förut hatade jag mig själv, säger Mange. Nu kan jag dock tycka om mig själv och även den jag var, jag ville ju ingen illa.

– Min kontakt med den "gamla världen" är jättefin och jag trivs och mår bra när jag får hänga med dom, säger Mange och ler.

Förutom eftermiddagens mackturné-stopp på Statoil Svampen i Örebro hälsar även Mange Hellberg på och sjunger och spelar för de hemlösa i Örebro.

I intervjun hörs även låtarna "Full när jag är tuff" och "Christer P (lallare)".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".