Önskan. En livshistoria om bortgifte, våld och hot. Foto: Idus förlag

Pari Hakims liv som speglats av våld, hot och flykt blev bok

"Du får välja: döden eller Abdullah"
18 min

Vid 17 års ålder blev Pari Hakim bortgift i Iran. Förhållandet var långt ifrån lyckligt och hot och våld tillhörde hennes vardag. Efter 14 år bröt hon sig loss och blev fri. Nu har hennes livshistoria blivit bok.

– Min styvmor sa att jag skulle gifta mig, med en man som var 12-13 år äldre än mig, förklarar Pari Hakim. Jag tyckte inte om den där människan, jag hatade honom.

För många är det fortfarande vardag, att bli bortgift vid en ung ålder och att inte få välja sin framtida partner.

– Jag har aldrig haft ett normalt liv, fortsätter Pari. Flykt, bortgift, hot och våld.

– Jag hade redan bestämt mig när jag blev bortgift att jag en dag skulle skilja mig. Men jag kunde inte planera och tänka klart, säger Pari. Sen kom jag till Sverige, lärde mig språket och hittade vänner och ett skyddsnät som fick mig att våga ta steget.

Boken Önskan har precis färdigställts och författaren Anders Persson har spenderat åtaliga timmar tillsammans med Pari för att kunna skriva hennes livshistoria.

– När jag började med boken var det mycket som vi pratade om som Pari inte hade pratat om på många år, förklarar Anders. Känslorna och tårarna kom tillbaks flera, flera gånger.

– Det är här något man ska berätta om, det är ett stort problem, säger Anders. I Sverige lever vi såpass skyddat och det är mycket att ta in och förstå.

Idag mår Pari bättre och hon har hittat en fristad där hon trivs.

– Jag är lycklig som en kvinna, säger Pari. Som en normal kvinna. Jag trivs med mitt liv, jag mår jättebra och jag är stolt över mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".