Hyreshus. Arkivbild: Janerik Henriksson/Scanpix

Många vräkta barn i Örebro län i år

1:29 min

Örebro län ligger på tredje plats i landet när det gäller antalet barn som berörs av en vräkning. Efter Stockholm och Skåne kommer Örebro län där 24 barn berörts av vräkning under årets första sex månader. Örebro och Karlskoga är de två kommuner i länet där flest vräkningar med barn inblandade, har skett.

De senaste tre åren har antalet vräkningar i Örebro län där barn berörs minskat stadigt, visar statistik från Kronofogden.

Förra året var det sex barn i Örebro län som berördes av verkställda avhysningar. Under årets första sex månader har fyra gånger så många barn, alltså 24 barn i Örebro län varit berörda av vräkningar.

Tittar man på kommunerna så bor 22 av de 24 drabbade barnen i Örebro och Karlskoga. Det är fler än vad de två kommunerna tillsammans haft de senaste tre åren

I Karlskogas fall handlar det om barn i två hem i Örebro är det barn i sex hem som berörts av vräkningar.

I Örebro försöker socialförvaltningen analysera utvecklingen för att förstå vad ökningen beror på.

– Man måste gå in i varje enskild fall för att se vad är det som har hänt i denna individuella katastrofen, säger Rasmus Persson (C), kommunalråd i Örebro kommun.

Han menar att Örebro kommun erbjuder en tillfällig bostad och stöd om en familj blir vräkt.

– Vi ställer aldrig någon barnfamilj på bar backe, aldrig nånsin, säger Rasmus Persson (C).

Totalt har antalet barn som berörts av en vräkning minskat i landet under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista