John Johansson, S, ordförande Skolnämnd Nordväst i Örebro. Foto:Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Vivallabarn erbjuds längre förskola

"Vi tror vi kan börja i förskolan med att öka måluppfyllelsen"
1:28 min

Familjer som bor i Vivalla i Örebro, ska från och med i höst erbjudas 25 timmars barnomsorg i veckan om en förälder är arbetslös eller barnledig. Det är en ökning med 10 timmar.

Syftet är att barnen ska lära sig mer svenska och klara skolarbetet bättre, säger socialdemokraten John Johansson, som är ordförande för skolnämnd nordväst.

– Vi ser att måluppfyllelsen i Vivalla är lägre än vad den är på många andra ställen i Örebro. Vi tror att vi kan börja i förskolan och öka måluppfyllelsen med de små barnen.

Det var när politiken bad personalen fundera på hur de kunde hjälpa barnen att få bättre resultat i skolan som förslaget kom med mer tid på förskolan. Den utökade tiden är tänkt att gälla från hösten det år barnet fyller tre år och fram till och med fem år. Och syftet med den extra tiden i förskolan är att lära sig språket, många familjer i Vivalla har inte bott så länge i Sverige.

Oppositionens Karolina Wallström, folkpartiet tycker det är bra med 25 timmar i förskolan, men fel att begränsa det till en stadsdel.

– Man kan inte bara ta ett område som kan få just den här möjligheten, vi anser ju att det kan finnas fler barn i hela Örebro som av liknande skäl, eller helt andra skäl behöver fler timmar på förskolan.

Karolina Wallström, folkpartiet tror till och med att det är olagligt att begränsa erbjudandet om mer tid i förskolan till ett område i en kommun.

– Skollagen är väldigt tydlig med att man ska kunna erbjuda en likvärdighet.

John Johansson, socialdemokraterna menar att det inte är ett problem att rikta erbjudandet till bara en stadsdel.

– Vi ser att Vivalla som område är ett område med många föräldrar som inte har ett arbete, vilket gör att deras barn inte är på förskolan lika mycket som barn i andra områden i Örebro. Ser man då behoven som större i ett visst område, då kan man också se att behovet av åtgärder är större där, säger John Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".