En nöjd Lars Jonnson projektledare för Open art i Örebro. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Open art lockar allt fler till Örebro

1:17 min

I dag är det sista dagen för Open art i Örebro och årets utställning ser ut att ha blivit en succé, med fler antal besökare och en ekonomi under kontroll gör Lars Jonnson projektledare nöjd.

Open art har hittat fram på ett bredare område i år, ett populärt besöksmål av skolor och sommarfritids, men även svenska och utlänska turister vill uppleva Open art.

– Det är helt fantastiskt, äntligen! Det har tagit fyra år, men i år märks det tydligt att fler har sett och upplevt Open art, säger Lars Jonnson projektledare för Open art.

Det svåra är att få fram en exakt besökssiffra, ett arbete som pågår och som blir klart senare i höst, enligt Jonnson. Han berättar att förra året delades 30 000 kartor ut, och i år alltså 50 000 - vilket är en säker indikation på en besöksökning till Open art.

Och ekonomiskt ser det för första gången ut att gå ihop sig, ett nollresultat väntas - men de stora konstverken ska nu nermonteras vilket ibland kan leda till högre kostnader än man räknat med.

– Du vet ju inte hur lång tid en lyftkran måste vara på plats, behövs en kran en vecka till då rusar kostnadena och då blir det dyrt, säger Lars Jonnson.

Men just nu ser alltså den ekonomiska biten bra ut, och Open arts ansvariga vet inte hur många konstverk som blir sålda ännu. Open art får en viss provision för de konstverk som får en köpare.

Andreas Morén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista