Barnen på den här förskolan i Vivalla får från och med den första september rätt till 25 timmar även om deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Tid på förskolan varje dag är viktigt för språkinlärningen

"Mer tid ger mer svenska"
4:06 min

Idén att förskolebarn i Vivalla i Örebro ska få mer tid på förskolan för att lära sig det svenska språket bättre, kom från personalen själva.

– Vi vill ge dem mer tid för att öka deras språk. Om de har högre närvaro så hoppas vi att de får ännu mer språkutveckling, säger utbecklingsledare Sofie Nylén på förskolan Språk och lek i Vivalla.

Som vi berättade i morse så kommer de barn som är mellan tre och fem år ha rätt till 25 timmar i veckan på förskolan i Vivalla, i stället för 15, om de har en förälder som är arbetslös eller föräldraledig.

Inititativet till den här förändringen kommer från förskolepersonalen och förskolecheferna själva.

– Vi ser ju att de barn som är på förskolan varje dag får med sig mer svenska, säger Sofie Nylén.

De föräldrar som väljer att utöka barnens tid på förskolan till 25 timmar måste lämna barnen mellan klcokan nio på morgonen och två på eftermiddagen. Det är för att barnen ska vara på förskolan då det mesta av den pedagogiska verksamheten bedrivs.

På förskolan Språk och lek har inget barn svenska som modersmål och målet med att utöka barnens tid på förskolan är att de ska rustas bättre inför skolgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".