Mammografiundersökning.

De som har längst att åka struntar i mammografin i Örebro

1:56 min

De kvinnor som har längst till USÖ är de som oftast låter bli att komma när de kallas till mammografiundersökningen där.

– Det kan vara att det är för långt att åka, säger Eila Ylinen som bor i Ljusnarsbergs kommun där bara ungefär 7 av 10 kallade kommer på sin undersökning.

– Många som kanske inte har bil struntar i det, fortsätter Eila Ylinen som bor i Ställdalen utanför Kopparberg.

När är dags för mammografikontrollen brukar hon och en kompis se till att få tider ihop, så de kan samåka in till Universitetssjukhuset i Örebro.

– Men jag skulle hellre vilja ha det närmare. Det är lite långt att åka, säger Eila Ylinen.

Hur långt har ni in till Örebro?

– Jag har tio mil.

2008 centraliserades mammografin i länet till USÖ. Men när man nu tittar vilka som kommer dit finns det tydliga geografiska skillnader. De som i störst utsträckning kommer bor i Örebro, Kumla, Hallsberg eller Lekeberg, medan de som låter bli att komma oftast är kvinnor från Hällefors, Ljusnarsberg, Laxå och Askersund.

Den politiker som ansvarar för länets mammografi, socialdemokraten Robert Mörk, säger att han tror att avståndet till undersökning spelar roll. Men han tror att det också finns fler saker som spelar in, som kvinnornas utbildningsnivå:

– Det ser man generellt i Sverige att ju högre utbildningsnivå man har desto lättare har man att acceptera att ingå i den här typen av undersökningar, förklarar Robert Mörk.

Landstinget vill att så många som möjligt kommer på mammografin för att cancer ska upptäckas så tidigt som möjligt. Robert Mörk tror att antalet som kommer, kommer att öka:

– Jag tror att de informaitonsinsatser som görs både nationellt och lokalt kommer att hjälpa till, säger han.

Men Åsa Wennberg som också bor i Ljusnarsbergs kommun tycker att det inte bara är landstingets ansvar att få fler att komma på mammografin:

– Det är faktiskt lite upp till kvinnorna själva också. Det kan ju bero på att samliga prioriterar andra grejer före att kolla brösten, säger Åsa Wennberg som bor i Bångbro utanför Kopparberg.

Så många kallade kom 2012

Lekeberg 83,62 %
Hallsberg 83,22 %
Kumla 82,88 %
Örebro 82,19 %
Karlskoga 81,19 %
Degerfors 80,22 %
Nora 78,22 %
Lindesberg 77,80 %
Askersund 74,65 %
Laxå 73,89 %
Ljusnarsberg 72,05 %
Hällefors 68,33 %

Källa: Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista