1 av 2
Landstingets sida Mina vårdkontakter. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.
2 av 2
KG Bartoll, primärvårdschef i Örebro läns landsting. Foto: Marie Hanson/P4 Örebro.

Vården vill att vi söker kontakt via nätet

1:39 min

I framtiden kan det bli möjligt att boka sin läkartid på vårdcentralen direkt på nätet.

Det är primärvården i Örebro län som gärna vill att vi som patienter använder oss mer av internet för att hålla kontakt med vården.

Svårigheten är att reservera läkartiderna för dem som behöver dem mest.

– Risken är alltid att man anonymt kan boka på nätet och det blir en undanträningsingseffekt, och där har vi ett dilemma att det är rätt patienter som bokar på rätt tider, säger KG Bartoll är chef för primärvården.

Idag finns det vissa begränsade möjligheter i Örebro läns landsting att boka sin läkartid via "Mina vårdkontakter", en tjänst på nätet. Men den kan utvecklas betydligt menar KG Bartoll, man ska kunna boka läkare, sjuksköterskor, kurator och sjukgymnast med flera, hålla koll på sina ärenden och mediciner. Folk på stan i Örebro vill gärna boka på nätet.

– Jag kan ju tycka det är bra, jag tillhör ju datorgenerationen, menar en man.

– Både och, för de äldre som inte behärskar datorer och telefoner är det lite svårare, menar en annan herre.

– Det är säket mycket lättare än att försöka ringa, det är ju mycket köer och svårt att få tag i den man ska ha tag i, menar en kvinna.

Men är det då tillräckligt många tjänster på Mina vårdkontakter för att det ska bli intressant för den stora publiken, knappt 20 procent av patienterna är idag aktiva där?

– Vi bygger hela tiden ut det, ambitionen är att vi ska öka det, men vi måste göra det i den takt som ger kvalitet, menar KG Bartoll, chef för primärvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista