Foto: Maria Elisson

Säkerheten för äldre ska bli bättre i Örebro.

1:43 min

Information ska öka säkerheten för dem som har hemtjänst och hemsjukvård i Örebro kommun. Kommunen samarbetar med polisen och arbetet har just satt igång.

– Det är en av våra viktigaste förebyggande åtgärder. Vi samarbetar med polisen och vill uppmärksamma äldre på hur de kan skydda sig mot stölder, säger Malin Duckert, socialt ansvarig samordnare på Örebro kommun.

I morse kunde P4 Örebro berätta om en kvinna med stetoskop som lurat sig in hos äldre med hemvård. I Örebro är ett sådant fall polisanmält. Just denna kvinna misstänks för en lång rad liknanden stölder i Syd- och Mellansverige.

I Örebro kommun ska man nu öka säkerheten hos äldre genom information. Men det finns redan idag några saker att ta fasta på för den som har hemtjänst. All personal ska kunna legitimera sig och regeln är att alla besök ska vara planerade. Malin Duckert uppmanar också till att vara kritisk:

- Om man inte känner sig säker ska man ringa till chefen. Hellre neka än att släppa in en gång för mycket, säger hon.

Irén Ahl jobbar i hemtjänsten. Hon möter sällan oro från de gamla som hon besöker.

- Efter det att några kvinnor blivit nedslagna i Adolfsberg var det några av våra brukare som satte in larm. Men det är nog den enda gången, berättar hon.

Kommunen kan inte tvinga någon som har hemtjänst att se till sina pengar eller värdesaker på något särskilt sätt. Men några råd finns:

- Som äldre är man sårbar. Det bästa är att inte ha så mycket kontanter hemma och att förvara pengar och smycken på ett säkert ställe, säger Malin Duckert.

/ Maria Elisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista