Pride. Foto: Tomas Oneborg / Scanpix

Äldrevården i Kumla har mer att lära om HBT-frågor menar Folkpartiet

"Egentligen borde hela samhället vara HBT-certifierat"
1:13 min

Folkpartiet i Kumla tycker att äldrevården i Kumla kan bli bättre på att ta emot homo- bi- och transpersoner, och har nu skrivit en motion i frågan.

– Det handlar om att diskutera normer i samhället. Att diskutera, ifrågasätta och fundera på vad man egentligen utgår från, säger Christina Örnebjär, oppostionsråd och gruppledare för Folkpartiet i Kumla.

Att ni skjuter in er på äldrevården, finns det någon särskild anledning till det?

– Egentligen är det för att börja någonstans. Egentligen borde hela samhället vara HBT-certifierat. Det borde inte behövs alls egentligen med någon certifiering. Det borde vara självklart.

Frågor om homo- trans och bipersoner är just nu extra aktuella i Örebro län, när Örebro Pride samlar till seminarier och events för att aktualisera och diskutera HBT-frågor och normer i vårt samhälle.

Folkpartiet i Kumla passar med anledning av det på att väcka frågan till fullmäktige; att alltså låta all personal på Kumlas äldreboenden få utbildning i just HBT-frågor.

Det handlar om en certifiering som leds av RFSL och håller på i på sex till åtta månader med hela personalgruppen. En certifiering som redan finns på ungdomsmottagningarna i länet, och nu alltså kan nå även de äldre i Kumla.

– Folk som är öppet homosexuella och transpersoner flyttar nu in i äldrevården så det finns anledning att tänka över hur man bemöter dessa personer, säger Christina Örnebjär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".