1 av 3
Projektledare Lars Johnson tar farväl av Open Art. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio
2 av 3
Nedmontering av 1:1 - Open Art. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio
3 av 3
Nedmontering av 1:1 - Open Art. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio

Ett långsamt farväl av Open Art 2013 när nedmonteringen börjar

2:15 min

Efter dryga tre månader av ett blomstrande konst-Örebro nåddes slutdatumet för projektet i och med den första september.

De 90 olika konstverken som kunnat skådats runt om i centrala Örebro monteras nu ned för att återvända till sina upphovsmakare runt om i världen.

– Det känns både bra och lite ledsamt, säger projektledare Lars Johnson. Men det ska ner och man ska saknar det.

Både positiva och negativa åsikter har framförts under perioden från örebroare samt turister, men en sak är säker, det har skapat debatt och dialog bland de som tagit del av projektet.

Jimmy Södergren är en av de som arbetar med att montera ned de olika konstverken och han tror att utställningen har varit positiv för staden.

– Det har varit en kul grej under hela processen, säger Jimmy. Många har stannat och haft åsikter om konstverken, speciellt om toalettstolen som satt uppe i luften vid Nikolaikyrkan.

När Lars Johnson funderar på framtiden säger han att planerna redan börjat smidas inför 2015, och att politiker och kommun har varit i kontakt med honom angående nästa Open Art.

– "Vi skulle vilja att ni växlar upp och gör Open Art 2.0", det var vad jag fick viskat till mig, förklarar Lars Johnson. Det är klart att jag vill göra det och det är inga problem att utveckla det - vi själva tycker att vi bara precis har börjat.

Nedmonteringen av Open Art vill fortlöpa under flera dagar ännu, så än finns chansen att ta en sista titt på konsten i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista