1 av 2
Bokning via "Mina vårdkontakter". Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Lennart Svärd, chef för Kumla vårdcentral. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Svalt intresse för läkartider via nätbokning i Kumla

"Den sorteringen måste man lösa"
1:08 min

Närmare 20 procent av invånarna i Örebro län har idag ett konto för att sköta sina vårdkontakter på nätet, men hittills är utbudet av tjänster där begränsat.

En av de vårdcentraler som använder sig av webb-bokning av åtråvärda läkartider är Kumla.

Vårdcentralenchefen Lennart Svärd menar att det fungerar när patienten först möter en distriktssköterska som gör en bedömning.

– Det är inte alls säkert att det är bäst att träffa en läkare, det kan vara mycket bättre att träffa en distriktssköterska. Och den sorteringen måste man lösa, det måste man göra i alla former av öppna mottagningar.

Vid midnatt inför varje vardag läggs det på Internet på tjänsten "Mina vårdkontakter"ut en handfull läkartider för de två mottagningarna i Kumla. Och de är inte alltid bokade om någon nu trodde att patienter skulle okynnesboka, och skulle någon göra det så märker distriktssköterskan det när man kommer till vårdcentralern.

Tidigare var det faktiskt fler som använde sig av webben, men sen man måste skaffa sig ett konto på " Mina vårdkontakter" så är det inte lika populärt längre.

Webb-bokning är bara EN väg till vården, i huvudsak ringer man som vanligt i telefon och mailar. Ingen blir heller direkt avvisad som dyker upp på en mottagning.

Men vilken väg än patienten väljer, så har man de resurser man har, menar vårdcentralschefen i Kumla, Lennart Svärd.

– Om man har en väl bemannad mottagning, spelar det ingen roll vilket system man väljer, hur man än vänder vårdcentralen upp och ner. Är det så att man har svag bemanning kan man prova olika system, men man kan inte trolla bort grundproblemet - att vi är för få, säger Lennart Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".