Atlas Copco varslar 163 anställda i Örebro. Foto: SR Örebro

163 varslas på Atlas Copco i Örebro

1:27 min

Verkstadskoncernen Atlas Copco drar ner på kapaciteten vid enheten i Örebro. De varslar 163 anställda om uppsägning, varav 110 kollektivanställda och 53 tjänstemän.

Orsaken är den svaga efterfrågan på gruvutrustning, enligt ett pressmeddelande från företaget. Minskningen gäller hela branschen, säger vd Hans Rimmerfors.

– Gruvindustrin investerar mindre. Det beror på att det är mindre lönsamt att bryta, råmaterialpriserna är lägre.

Minskningen är global, och syns på samtliga marknader, konstaterar Hans Rimmerfors.

Facket fick veta igår
Fackklubben för IF Metall på Atlas Copco fick det slutliga beskedet om uppsägningarna i går.

– Det känns riktigt tungt. Det är många individer som kommer att drabbas. Inte bara de som förlorar sitt arbete på Atlas Copco utan också hos underleverentörer i Sverige och världen, säger Mårten Karlsson, fackklubben ordförande.

Nu inleds förhandlingarna med företagsledningen och IF Metall hoppas kunna förhandla ner den siffra på 110 kollektivanställda som företaget har varslat om.

1700 anställda i Örebro
Totalt arbetar runt 1 700 anställda vid Atlas Copco Rock Drills i Örebro. I början av året sades 135 personer upp, och nu varslas alltså ytterligare 163.

Atlas Copco har länge varit Örebros största privata arbetsgivare och hade för ett och ett halvt år sedan rekordmånga anställda - över 1800 stycken.

Men när dagens varslade nerdragningar träder i kraft efter årsskiftet kommer det vara under 1600.

Varslet berör alla avdelningar
De anställda som berörs av dagens varsel finns i dag i flera olika verksamheter inom Atlas Copco, förklarar vd Hans Rimmerfors.

– Vi tillverkar, marknadsför och produktutvecklar, och varslet rör alla delar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista