Margareta Falander boende på Vinön ser fram emot snabbare sjukvård. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Länet kan få ambulanshelikopter - boende på Vinön gläds

2:03 min

Om larmet går på Vinön kan det dröja upp till två timmar innan man når sjukhus, men nu kan det bli ändring på det. Örebro landsting försöker hitta former för ett helikoptersamarbete med Värmland som köpt en ambulanshelikopter.

Om larmet går på Vinön kan det dröja upp till två timmar innan patienten når sjukhus, men nu kan det bli ändring på det.

För när Värmland vid årskiftet planerar att komma igång med sin nyköpta ambulanshelikopter vill Örebro läns lansting vara med på ett hörn - och snabbare sjukvårdsinsatser är välkommet förklarar vinöbon Margareta Falander.

– Ja gud ja. Om nått händer på natten kan det ta nära två timmar innan personen når sjukhuset. Det här har många vinöbor i tankarna eftersom man bor på en ö.

Örebro län har i stort sett bra vägar, där ambulanstransporter är en bra lösning då olyckor och sjukdomstillbud händer. Men det finns områden som tar tid att ta sig till, så som Vinön, där en helikopter skulle kunna krympa utryckningstiden avsevärt.

– Det handlar inte om att vi ska köpa in oss i helikoptern som Värmland investerat i, utan vi utreder och tittar på ett fratida samarbete som inte är klart än, säger  Marie Louise Forsberg Fransson socialdemokratiskt landstingsråd.

Marie Louise Forsberg Fransson socialdemokratiskt landstingsråd, förklarar att det kommer bli en klar förbättring för bland andra vinöbor om svåra olyckor skulle ske.

Men när och hur ett framtida avtal med ambulanshelikoptern i värmland kommer se ut, är för tidigt att säga, och lika så kostnaden - då inget är klart ännu.

De drygt hundra öborna på Vinön kan i dag alltså få vänta länge på akut sjukvård, medan en helikopter skulle kunna vara på plats på 20 minuter. För vinöbon Margareta Falander betyder snabb sjukvård mycket.

– Klart man tänker på att det är långt ut till ön om det skulle hända nått allvarligt, men om de skulle hitta en lösning med ambulanshelikopter och Värmland så skulle ju det vara toppen - det tror jag många på Vinön skulle tycka, säger vinöbon Margareta Falander.

Andreas Morén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista