Storgatan har redan öppnats för biltrafik. Foto: Karwan Tahir Sveriges Radio Örebro

Mer biltrafik i bostadsområden i Örebro efter medborgardialog

1:27 min

Det kommer att bli mer biltrafik på gator i Örebro som inte har så många bilar idag. Det är en  slutsats efter den stora medborgardialog som den politiska majoriteten genomfört det senaste året.

Några av förslagen har orsakat stora protester från boende som inte vill ha mer bilar på sina gator.

– Ja, vi kommer att öppna gator. Några av de gatorna vi har föreslagit kommer att öppnas, för Örebro växer och vi måste hantera den tillväxten och skapa förbindelser mellan områden så att vi kan fortsätta få nya invånare och service. En del gator kommer att öppnas, men sannolikt inte alla, säger socialdemokraten Björn Sundin.

Rekordstort intresse?
Det var inte bara frågan om biltrafik i bostadsområden som politikerna ville ha svar på i sin dialog. Även buss- och cykelfiler var på tal, och hela 2 800 Örebroare svarade, kanske är det Sverigerekord?

De flesta åsikterna handlade ändå om att släppa på mer biltrafik i vissa bostadsområden för att fördela trafiken jämnare över stan. Änggatan på söder och Postgatan/Vaktelvägen på väster har väckt mycket känslor.

Nya detaljplaner ska göras
Nu ska politikerna sätta sig ner och bestämma var det blir mer bilar, och sedan kommer man att behöva göra nya detaljplaner. En ny möjlighet att påverka för de boende menar Björn Sundin.

– Det är inte schysst att genomföra en 50 år gammal detaljplan, när flera hundra människor har hört av sig och haft åsikter om det. 

Miljöpartisten Fredrik Persson i Örebro tycker inte att det ska vara flera bilar i bostadsområden. Han tycker att man begraver en omtvistad frågan i en detaljplaneprocess.

– Vi vet ju att det inte är jättemånga som hör av sig in en detaljplaneprocess. Så det innebär att man smyger undan frågan egentligen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista