Kumla byter erfarenheter med Cochin i Indien

"Vi kan lära av varandra"
1:20 min

Kumla kommun har påbörjat ett SIDA-projekt med den indiska staden Cochin. Om några veckor ska lärare åka dit för att träffa lärarkollegor.

Men redan nu har kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Katarina Hansson, varit där ihop med flera andra från Kumla kommun. De har gjort en förstudie och bland annat tittat på avlopp, sophantering och på de skolor som lärarna senare ska besöka.

– Systemen är ungefär lika när det gäller vatten- och avloppsdelarna, men deras är ju så mycket större. Utmaningen är ju att få fler att vilja ansluta sig, att hitta de rör som finns och att gräva ner nya rör så att det räcker till alla, säger Katarina Hansson.

Stor hamnstad i Indien
Det bor 600 000 människor i den indiska hamnstaden Cochin, över två miljoner om man räknar med förorterna. Det är ganska mycket mer än Kumla, med sina 20 000 invånare. Men trots storleksskillnaden tror ändå Katarina Hansson att det kommer gå bra att samarbeta.

Hon menar att andemeningen i projekten är hållbar utveckling.

– Hur ska vi jobba för att vi ska kunna lämna över jorden till våra barn och barnbarn. Där ska vi ta erfarenheter av varandra och stärka varandra.

Lärare åker till Cochin
Vecka 39 åker lärare från Kumla till Cochin, för att besöka lärare där.

– De kommer få vara med i en lärares vardag. Det ska bli jättespännande, för det är ju annorlunda. Ungarna sitter kanske 30 stycken i ett rum och det är helt andra förutsättningar när det gäller längden på lektionen. Jag tror att det är nyttigt att se hur andra gör saker för att få perspektiv på det man gör själv, säger Katarina Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".