1 av 3
Studenter i Örebro 2011. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 3
Elisabeth Svantesson, M. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
3 av 3
Håkan Bergman, S. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Gymnasiet vs lärlingsjobb - olika medicin mot arbetslösheten

1:52 min

Det finns en stor enighet bland länets riksdagsledamöter om att arbetslösheten bland dom unga måste minskas. Men synen på om det är studier eller praktik som är huvudvägen till jobb, skiljer sig.

Det visar en enkät som P4 Örebro gjort bland länets riksdagsledamöter.

Håkan Bergman, socialdemokraterna vill ge unga en garanti om sysselsättning efter tre månader som arbetslös, med tonvikt på att fullgöra gymnasiet.

– Samhället ställer upp och vi förväntar oss att du går in i det här utbildningskontraktet. Vi ska skräddarsy en utbildning som ger dig de här möjligheterna. Men man ska inte kunna tacka nej och fortsätta att uppbära försörjningsstöd. Så i den mening blir det ett slags obligatorium, menar Håkan Bergman, S.

Arbetslösheten är högre i Örebro län än i genomsnitt i Sverige, och det gäller också unga, nästan 20 procent saknar jobb, jämfört med knappt 17 procent på riket, alltså ett stort problem regionalt.

Och just synen på utbildning som verktyg skiljer höger och vänster åt sen länge. Socialdemokraterna införde ju treårig gymnasieskola med behörighet till högskolestudier för alla program, medan moderaterna också betonar praktiska utbildningar för den som föredrar det.

Så följdriktigt vill Elisabeth Svantesson, tills nyligen riksdagsledamot för moderaterna och nu arbetsmarknadsminister prioritera lärlingsplatser för unga.

– Vi har börjat med det i Sverige och måste hela tiden utveckla de systemen så att det blir många tusen. För det passar inte alla det utbildningssystem vi har, det ska finnas många möjligheter. Det är någonting jag tycker är prioriterat.

Lärlingsjobb och praktik eller bör alla gå igenom gymnasiet? Så här säger några ungdomar i Örebro.

– Kombinationen är bra, för alla funkar inte att läsa massa böcker, säger en ung tjej.

--Det är nog viktigt att komma ut i arbetslivet, göra praktiska saker och se hur det är, menar hennes kompis.

En ung kille tycker studier är viktiga.

– Alla borde försöka, men för vissa funkar inte skolan och då borde de ha lärlingsjobb i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista