Välkomna pengar som kommer gå till landstingets pensioner i Örebro läns landsting

Pengarna är såklart välkomna. Det säger landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) med anledning av beskedet att Örebro läns landsting får tillbaka 105 miljoner kronor i sjukförsäkringspengar från den så kallade AFA-försäkringen. Samtidigt får Örebro kommun tillbaka 115 miljoner.

Örebro läns landsting får tillbaka 105 miljoner kronor. Det handlar om pengar som landstinget betalat in till den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS-KL och Avgiftsbefrielseförsäkringen under åren 2005 och 2006.

Men landstingets ekonomi är ansträngd och pengarna kommer snabbt att fylla hål som finns.

– De här pengarna är ju cirka 100 miljoner kronor och i vår fick ett minus på 300 miljoner i våra pensionsåtaganden. Så det är fortfarande ett tuff beting för landstinget att klara pensionsfrågorna, säger landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Politikerna har ännu inte bestämt vad de ska göra av pengarna, men troligt är att de kommer användas till framtida pensionsinbetalningar eftersom det rör sig om ett enggångbelopp. Landstinget får pengarna i slutet av året.

Ola Karlsson (M), oppositionsråd i landstinget anser från sitt håll att de dryga 100 miljonerna är ett kvitto på alliansens hantering av sjukskrivna, att de blivit färre och pengar alltså blivit över i AFA-försäkringen.

– Ett bra kvitto på att alliansens politik fungerar, när sjukskrivningarna minskar, säger han.

Örebro kommun får också tillbaka AFA-pengar i år. Det handlar om 115 miljoner kronor, alltså 10 miljoner kronor mer än vad landstinget får tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista