1 av 3
Platsen på bilden som är markerad med grönt(K2), är området där platserna för rullstolar finns på Behrn Arena i Örebro.
2 av 3
Ing-Marie Wessén, rullstolsburen hockeyfan som tycker Örebro hockeys agerande är dåligt. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro.
3 av 3
Innanför dessa skärmväggar finns de åtta rullstolsplatserna i Behrn Arena. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro.

Kritik mot Örebro Hockey för sättet att hantera rullstolsplatser i Behrn Arena

2:15 min

Om man är rullstolsburen är det i princip omöjligt att få tag i en biljett till Örebro hockeys hemmamatcher i vinter. Örebro Hockey sticker nämligen ut som det dåliga exemplet på flera sätt när det gäller tillgängligheten för just den rullstolsburna publiken. Något som upprör flera rullstolsburna i Örebro.

– Det är ju ledsamt alltså, man vill se hockey så mycket som möjligt, när man inte kan det, då är det inte kul, säger Fredrik som själv sitter i rullstol sedan 1 1/2 år tillbaka. Hans stora hockeyintresse började i 12-års åldern och sedan dess har han varit Örebro och Färjestad trogen.

– Man blir besviken och arg och ledsen, säger han.

En annan som är minst lika upprörd är Ing-Marie Wessén, som sitter i rullstol och är ett stort Leksandsfan, men bor i Örebro.

– Jag tycker att vi blir diskriminerade. Jag vill se en match mellan Leksand och Örebro och då vill jag att det ska finnas plats.

Av alla arenor i Sverige där lag i Svenska Hockeyligan spelar, är Behrn Arena i Örebro den som har procentuellt minst antal platser för rullstolsburna. Man klarar visserligen minimi kravet från Svenska Ishockeyförbundet precis, men alla andra arenor i landet gör det med råge.

Men det som upprör mest bland de som sitter i rullstol är att alla rullstolsplatser i Behrn Arena redan är bokade av dem som köpt säsongskort. Bara en enda plats finns kvar för de som vill se någon eller några av Örebros hemmamatcher i vinter.

– Alla som sitter i rullstol och gillar hockey känner som jag, säger Fredrik.

Från Örebro Hockeys sida beklagar man att det blivit så här och erkänner att man gjort fel.

– Ja absolut och det är vi ledsna för, nu med facit i handen. Men vi gör allt vi kan och har just nu en dialog med vår hyresvärd, för att försöka hitta en lösning, säger Örebro Hockeys informationsansvarige Filip Nyängen.

Hyresvärden som Filip Nyängen pratar om är kommunalägda Örebroporten, som är ägare av arenan.

Men från deras sida bollar man tillbala till klubben direkt. Ulf Wennlöv, projektledare på Örebroporten för om- och tillbyggnaden av Behrn Arena, säger att det går att få in fler rullstolsplatser direkt om klubben vill.

– Ja det går jättefort om man avstår lite yta från till exempel Röda rummet, eller från en loge. Så visst har man möjlighet, säger han. 

Att platserna för rullstolar är begränsat på grund av bygget av en stor sponsorpub, Röda rummet, ger helt fel signaler tycker flera rullstolsburna som P4 Örebro pratat med. En av dem är Fredrik.

– De måste tänka fel, de tänker bara på pengar. Det är bara det de tänker på, jag vet inte vad jag ska säga mer.

Vi vill veta vad du tycker. Vad har du för erfarenheter när det gäller möjligheten att som rullstolsburen kunna ta del av och se idrottsevenemang eller kulturevenemang live? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista