Foto: Stadsbyggnadskontoret i Örebro

Stort intresse för kulturkvarter i Örebro

1:36 min

Intresset för arkitekttävlingen i samband med byggandet av ett nytt kulturkvarter i Örebro har varit stort. Tanken med tävlingen är att komma med förslag på en stor kulturbyggnad och bostäder i anslutning till koserthuset och som väntas bli ett signum för Örebro.

– Det har varit väldigt stor, över förväntan kan vi säga, säger Tom Axelryd, arkitekt på Örebro Porten om intresset för tävlingen nu tiden för intresseanmälningar gått ut.

Omkring 70 svenska och utländska arkitektkontor har visat intresse varav 23 har lämnat skarpt intresse. Av dem kommer tre arkitektkontor att väljas för att delta i tävlingen som går ut på att lämna förslag till utformning av ett nytt kulturkvarter i Örebro.

I februari nästa år kommer en jury att välja ett förslag från de tävlande tre arkitektkontoren och då är det upp till politikerna att fatta beslut om projektet och finansieringen.

– Det optimala är att vi får en byggnad som kan bli ett signum för Örebro och bli ett varumärke för Örebro. Det är liksom ett sätt att få hit besökare att få större inflyttning. Kulturen märks ju, att den är väldigt viktig när det gäller inflyttning, alltså folk tittar även på det, säger Tom Axelryd.

I området planeras bostäder men främst en kulturbyggnad som bland annat ska innehålla biblioteket, Kulturskolan, multiscen och restaurang.

Enligt Tom Axelryd är det svårt i dagsläget att veta hur mycket projektet kommer att kosta men han menar att bara kulturbyggnaden kommer att kosta en bra bit över hundra miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista