Södra backen i Storstenshöjden. Foto: Örebro kommun.

Branäsgruppen köper Storstenshöjden och Ånnaboda

4:41 min

Storstenshöjden i Kilsbergen är på väg att säljas till Branäsgruppen som driver skidanläggningar i bland annat Värmland. För Örebro kommun betyder det en lösning på den mångåriga konflikten med Johan Larsson som drivit anläggningen.

– Det är klart att som lösning så blir ju det väldigt bra när alla aktörer kan vara med och backa upp det här, säger Lennart Bondeson som är kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Den överenskommelse som nu finns med Branäsgruppen och som nu ska klubbas igenom det politiska systemet innebär att Branäsgruppen och Johan Larsson bildar ett gemensamt bolag som tar över anläggningarna. Samtidigt lovar Johan Larsson att dra tillbaka den stämning som han genom sitt företag riktat mot Örebro kommun för att han inte fått köpa skidanläggningen.

Vad den här lösningen betyder för skattebetalarna är inte klart än, för prislappen för anläggningarna är inte helt färdigförhandlad än. Men klart är att Örebro slalomförening kommer kunna åka i backarna i vinter.

– Det är en del av uppgörelsen, säger Lennart Bondeson, kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Bakom Branäsgruppen finns ett antal familjer som kring millenieskiftet fick ta över en anläggning i norra Värmland billigt, och som sedan expanderat både där och på andra håll i landet. Huvudägaren Mikael Rundblom medverkade i förmiddags vid kommunledningsens presskonferens och berättade varför företaget nu vill investera i Kilsbergen:

– Det ligger nära befolkningscentra, det är tillräckligt långt upp för att man ska känna sig trygg att det går att göra snö, sa Mikael Rundblom.

– De verksamheter vi bedrivit hittills har varit mest vinterinriktade, men här ser vi en möjlighet att titta även på resten av året och utveckla den delen, fortsätter han.

Vänsterpartiet är besvikna över dagens besked, och tycker att socialdemokraterna sviker örebroarna när anläggningarna nu säljs.

– Det här är något helt annat än vad sossarna lovat tidigare. Det här kommer att leda till försämringar för örebroarna och för föreningslivet som är aktivt i Kilsbergen, säger oppositionsrådet Murad Artin, V.

Folkpartiets Staffan Werme säger att mycket talar för att dagens uppgörelse är bra, men påminner om att socialdemokraterna var mycket kritiska när Folkpartiet ledde Örebro förra mandatperioden och då ville sälja anläggningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista