1 av 2
Det nya vård- och omsorgsboendet i Rynningeviken, som står tomt. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Andreas Geschwind-Widergren, Attendos verksamhetschef. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.

Personalen vattnar växter i väntan på att de äldre ska flytta in

2:11 min

Det finns ett nytt vårdboende på Norr i Örebro. Ett boende med 54 vårdplatser för äldre med särskilda behov av demensvård bland annat. Men hittills finns inte en enda brukare.

Så istället har personalen ägnat sig åt utbildningar och när vår reporter Päivi Kotka träffar verksamhetchefen Andreas Geschwind-Widergren utomhus i trädgården så vattnar han blommorna.

– Vi har ett fint växthus för dem som vill sitta i lä, och det finns också ett fint utegym, säger verksamhetchefen Andreas Geschwind-Widergren.

Och när vi träffas här så är det ett boende som står färdigt men det finns inte en enda person som bor här?

– Det har ju tyvärr blivit så, vi saknar ett avtal med Örebro kommun.

Hur törs ni bygga ett boende med 54 platser utan avtal med kommunen? Är det inte ett vågspel för ett företag rent ekonomiskt?

– Det kan man tycka men det finns ett behov i landet av vård- och omsorgsboenden.

Och det behovet finns också i Örebro säger Andreas Geschwind-Widegren men det håller inte ansvarige politikern Rasmus Persson (C) med om alls.

– I dagsläget har vi inte haft det behovet, vi kan inte köpa platser hux flux. Vi har ett ansvar för våra äldre. Det är ett företag som bygger på spekulation, dessutom har vi också haft en diskussion med Attendo kring deras boende Elgströmska som de har drivit i ett skick som vi inte är nöjda med, säger Rasmus Persson (C).

– Attendos byggen har funkat bra på andra håll, men inte i Örebro,, på grund av den politiska styrningen och en del annat. säger Andreas Geschwind-Widergren.

För närvarande finns det fyra öppna ärenden hos IVO, myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, som utövar tillsyn på kommunerna, men i samtliga fall har brukarna tackat nej till de boenden de erbjudits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista