Synskadade får inte ledsagare för hockeysäsongen. Foto: Christer Johansson

Ledsagarservice från Örebro kommun beslut från fall till fall

Om en synskadad person vill ha ledsagare till en fritidsaktivitet, så varierar det vilka aktiviteter som ersätts. Det beskedet får P4 Örebro från Örebro kommun efter vår rapportering om Ulf Eriksson som inte får ledsagare för att se Örebro Hockey under säsongen.

– Då behövde jag bara betala för mig själv, men nu har ju Örebro Hockey ändrat på detta så jag måste betala för ledsagare också, säger Ulf Eriksson, som är synskadad och upplever att Örebro Hockey stänger ute honom från hockeyn. Orsaken är enligt Örebro Hockey det höga biljettrycket.

Det berättade P4 Örebro i morse. Och Ulf Eriksson kan inte räkna med hjälp av ledsagare från Örebro kommun förutom vid enskilda matcher. Maria Fridholm som är ansvarig för ledsagning vid Örebro kommun säger till P4 Örebro att ett beslut om ledsagarbistånd skulle kunna upphöra innan säsongen är slut. Och om det händer så har Örebro kommun betalt för mycket i ledsagarbistånd, säger hon.

– Går man på hockey en gång i månaden så är det ju rimligt, sedan får man ju titta på respektive ansökan. Tanken är ju att man ska kunna gå ut, det ska ju inte hindras av att ledsagaren inte har råd, säger Maria Fridholm.

Tidigare har Sveriges Radio berättat om en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast att en kommun inte är skyldig att stå för ledsagarnas utgifter, till exempel för konsert- eller biobiljetter, enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vilket betyder att kostnaden faller över på den som behöver stödet.

Men det är ingen beskrivning som Maria Fridholm känner igen från Örebro. Synskadade beviljas ledsagarstöd för enskilda fritidsaktiviteter.

Och när det kommer till anläggningar som Örebro kommun äger och driver så finns det ett ledsagarkort som kan visas upp vid ett besök på anläggningen.

– Ledsagarkortet gäller ju på allmänna anläggningar. Det är ju av praktiska skäl och besöket ska då ske i närområdet, säger Maria Fridholm.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista