Eva Jonsson, förbundschef på Bergslagens kommunalteknik. Arkivbild: Sammi Issa/Sveriges Radio Örebro

Problemen med slamtömningen kostade Bergslagens kommunalteknik 1,5 miljoner

1:35 min

Problemet med slamtömningen i de fyra norrkommunerna i Örebro län medförde en extrakostnad på 1,5 miljoner kronor för Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Eva Jonsson som är chef för kommunalförbundet säger att det inte kommer leda till några höjda taxor.

– För närvarande kommer det inte påverka alls utan det finns vissa fonderade medel i den här verksamheten.

Så inga taxehöjningar på grund av det här?

– Nej, det finns ett tjänstemannaförslag om att låta slamtaxan ligga oförändrad. Det finns inget beslut fattat, men det är förslaget, säger Eva Jonsson.

Det var 2012 som företaget Nora Buss AB efter en upphandling tog över slamtömningen i norra Örebro län. Men det fungerade dåligt. Många hushåll fick inte sina tankar tömda men blev ändå fakturerarde.

Till slut fick BKT nog och i juni i år bröts avtalet. BKT betalade då 700 000 kronor till företaget i en förlikningsavgift. Men det var inte de enda merkostnaderna.

En ny rapport från BKT visar att slutnotan blev drygt 1,5 miljoner. BKT anställde nämligen en extra person på kundtjänst för att kunna hantera de många klagomålen. Dessutom anlitades ett juridiskt ombud samt att kommunalförbundet fick göra en ny upphandling tidigare än beräknat.

I rapporten kan man även läsa om arbetsmiljöproblem och att BKT:s rykte kan ha tagit skada.

Mycket blev alltså inte som det var tänkt.

Så vad var det då som gick snett med slamtömningen i norra länsdelen?

– Min uppfattning är att det är kommunikationen. Vi lyckades inte nå varandra i uppdrag och utförande, säger Eva Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista