Rådhuset Örebro. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio Örebro

(S) i Örebro stänger inga dörrar

1:41 min

Socialdemokraterna i Örebro håller dörren öppen för samarbete och koalitioner med olika partier efter nästa val. Moderaterna vill helst ha en koalition av allianspartierna.

Som P4 Örebro tidigare berättat kan både Kristdemokraterna och Centerpartiet tänka sig ingå i olika koalitioner efter valet nästa år och det gör även Socialdemokraterna.

– Det som kan verka så självklart och man kan ha gjort upp saker dagen innan ett val kan faktiskt helt omkullkastas efter ett val när man får se valresultatet. Vi socialdemokrater kommer att gå till val som socialdemokrater och ingenting annat och sedan kommer vi hela tiden försöka söka samarbete med partier som vill driva den här kommunen framåt, säger Lena Baastad, socialdemokrat och kommunstyrelseordförande i Örebro kommun.

Vem socialdemokraterna samrabetar med eller bildar koalition med avgörs först efter valet och efter förhandlingar. Inget är alltså självklart förutom att Socialdemokraterna inte tänker släppa in Sverigedemokraterna och göra dem till vågmästare som Lena Baastad uttrycker det.

Men ett samarbete med Moderaterna och Folkpartiet inte heller är troligt, menar hon.

Utanför Rådhuset är åsikterna olika om partiernas samarbete över de ideologiska gränserna.

– Man blir väl lite lurad kanske om de helt plötsligt ändrar sida från röd till blå, säger en örebroare

– Det kan ju tyckas lite märkligt när det är på så kort tid, en mandatperiod till en annan, men däremot så är det viktigt att de är överens i de viktiga frågorna och kan samarbeta, det är viktigare än de ideologiska skillnaderna, säger en annan örebroare.

Moderaternas Anders Åhrlin vill helst ha en borgerlig allians och han har redan tagit kontakt med Kristdemokraterna och Centerpartiert för att bilda en koalition.

– När vi har ett valresultat så är vi intresserade utav såklart att regera tillsammans med Centern, KD och Folkpartiet då i allianssidan och även med något stödparti om det skulle behövas såklart, säger Anders Åhrlin opposionsråd i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista