Anders Åhrlin (M) och Staffan Werme (FP)

Trögt allianssamarbete i Örebro före valet

1:46 min

Inför valet nästa år ser det dystert ut för allianspartierna i Örebro kommun. Kristdemokraterna och Centerpartiet samarbetar idag med Socialdemokraterna och att locka de två partierna tillbaka till en borgerlig koalition är en svår uppgift.

– Ju längre tiden går desto mer fastcemterad ser ju Kristdemokraterna och Centerpartiet ut att vara tillsammans med Socialdemokraterna och det innebär ju att diket mellan oss andra allianspartier och dem blir allt djupare, säger folkpartisten och oppositionsrådet i Örebro Staffan Werme.

Både Kristdemokarterna och Centerpartiet var en del av alliansen som styrde Örebro kommun tillsammans med miljöpartiet förra mandatperioden, idag reagerar de med Socialdemokraterna. De tre partierna liksom de fem andra politiska partierna i oppositionen säger till P4 Örebro att de går till val som enskilda partier.

Vänsterpartier och Sverigedemokraterna står var för sig i oppositionen medan Moderaterna, Folkpartier och Miljöpartiet samarbetar i olika frågor och då är frågan vem som leder oppositionen idag och kan bli aktuell som kommunstyrelseordförande om det bli maktskifte.

– Den informella oppositionledarrollen tror jag att vi har har i folkpartiet just nu.

Kandiderar du till kommunstyrelseordförandeposten?

– Jag har ju visat att jag kan fixa jobbet, att jag kan hålla ihop i vissa lägen en ganska spretig majoritet, så det är ju självklart att man gör det. Det är ju en del av den roll som man gör när man är ledare för ett parti, säger Staffan Werme (FP).

Moderaterna är näst största parti efter Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

– På valdagen eller strax därefter som det visar sig att vi kan bilda och sätta ihop en allians där det största partiet får inneha kommunstyrelsens ordförandeplats, säger Anders Åhrlin moderaternas oppositionsråd.

Vem är din största konkurrent om posten inom partiet?

– Nej, det är ingen som har sagt att man vill ställa upp som en kandidat men om det är nån vill det så det ser jag myckyet fram emot, säger Anders Åhrlin (M)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista