Osäkert om förskolan Hasselgården öppnar igen. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio Örebro

Osäkert om förskolan Hasselgården i Örebro öppnar igen

"Minst ett halvår"
1:46 min

Det är osäkert om förskolan Hasselgården i Vivalla kommer öppna igen efter branden på tisdagskvällen. Saneringen beräknas ta minst ett halvår och de 35 barnen placeras nu ut på andra förskolor.

– Den kommer vara stängd under en längre period, minst ett halvår. Vi letar ju långsiktiga lösningar nu lite snabbt, säger Margareta Borg som är högsta chef för förskolorna i Örebro kommun.

Den långsiktiga lösningen kan innebära att Hasselgården aldrig mer kommer öppna. Redan på tisdagskvällen var förskolans personal hemma hos famlijerna som berörs. 25 av de 35 barnen hölls hemma på onsdagen, resten fick gå på andra förskolor. En av dem var Jona vars mamma Sahar Samadi säger att han var orolig på natten och vaknade några gånger och sa att dagiset är bränt.

Det var vid 18-tiden på tissdagskvällen som räddningstjänsten larmades. Branden tros vara anlagd men polisen har ingen misstänkt. På onsdagen luktar det brandrök utanför lokalerna men utanpå syns inte så mycket spår efter branden.

Inuti förskolan däremot är det svart, mycket rök- och sotskador enligt polisens tekniker. På fredag kommer familjerna få mer information om hur barnomsorgen för deras barn kommer se ut framöver. En som väntar på besked är Turkana Jusufi.

– Barnen vill gå på dagis, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".