Jonas Millard (SD) i talarstolen under fullmäktige idag.Foto: Veronique Slottberg/Sveriges radio Örebro.

Fler SD-motioner i Örebro men inget bifall

1:40 min

Sverigedemokarterna är det parti som lämnat flest motioner i kommunfullmäktige i Örebro sen förra valet. Under hela förra mandatperioden hade partiet lämnat in 4 motioner, men hittills under den här mandatperioden har partiet lämnat 25 motioner.

--Vi har varit betydligt mer effektiva i kommunpolitiken, vi har lagt fler motioner, vi har varit upp mer i talastolen, vi har tagit ställning i fler frågor och vi har också breddat politiken och det gäller väl att visa väljarna och framför allt nu kanske valåret 2014 att vi är faktiskt ett parti för alla invånare i Örebro, säger Jonas Millard, sverigedemokraternas kommunalråd i Örebro. 

Sverigedemokraternas 25 motioner har handlat om alltifrån fler parkeringsplatser, förbättrad framkomlighet och mansmottagning mot våld till förbud mot tiggeri, halalkött och maskeringsförbud.

Hälften av de 25 motionerna lämnades in under en och samma vecka efter omvalet i Örebro 2011, resterande hälften under de senaste två åren men hittills har inte en enda motion från Sverigedemokraterna gåt igenom i kommunfullmäktige.

Tätt efter Sverigedemokraterna kommer Vänsterpartiet som lämnat in 23 motioner, Folkpartiet 17, Moderaterna 12 och Miljöpartiet 11 motioner.

Sverigedemokraterna lyckades förra mandatperioden få 4 mandat i kommunfullmäktige i Örebro. I dag har partiet tre ledamöter i församlingen eftersom en av ledamöterna lämnat partiet, ett parti inget av de andra 7 politiska partierna vill samarbeta med varken nu eller efter valet nästa år.

– Ja, de säger så nu, det är väldigt lätt att säga det när det parlamentariska situationen ser ut som den gör.  Men när det är så att vi blir så stora så att de andra partierna inte kan skapa en stabil majoritet då måste de visa på ansvar nånstans, då måste de vara bredda att prata med alla partier och vi har sagt att vi är öppna att samtala med de andra partierna, säger Jonas Millard (SD). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista