Lena Baastad (S) är ordförande för kommunstyrelsen i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Örebro kommun kan tänka sig att säga upp övertaliga, säger Baastad

1:28 min

Örebro kommun öppnar för att säga upp anställda på grund av arbetsbrist, något som man inte gjort i modern tid.

Som vi berättade i morse riskerar en grupp gymnasielärare att sägas upp eftersom kommunen inte hittar nytt jobb åt dem.

– När vi inte ser att det går att hitta arbetsuppgifter trots att kommunen är en stor arbetsgivare, då kommer vi ju vara nödvändiga att gå på uppsägning. Och jag tror inte heller det är bra för den enskilde att vara kvar där det inte finns arbetsuppgifter som passar kompetensen, det säger Lena Baastad som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

Lena Baastad menar att huvudspåret är att kommunen ska göra allt man kan för att hitta nytt jobb till den som berörs, men i det här fallet har man inte lyckats. Hennes ansvar är också att se till att skattepengarna används på ett rationellt sätt.

– Där har vi ju också ett ansvar mot våra gymnasieelever hur vi väljer att fördela pengarna.

Fackförbundet Vision har 1100 medlemmar i Örebro. Jan Andersson är ordförande och gillar inte den här öppningen till förändrad personalpolitik.

– Om man ser det principiellt är jag ju oroad över att kommunen öppnar Pandoras ask.

Och det kan bli svårt att rekrytera vissa yrkesgrupper.

– Det finns ju tuff konkurrens från det privata näringslivet, ingejörer och tekniker, tex där man kan få 20 000 kronor mer hos en privat arbetgivare, men ändå valt kommunen för att man har en hög aställningstrygghet. Det är ju litegrand ruckat om man nu fullföljer uppsägning på grund av arbetsbrist. För kan man göra det i ett yrke kan man göra det i en annat också, menar Jan Andersson, Vision.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista