Örebro Rådhus. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Örebro kommunfullmäktige ska snart klubba igenom visselblåsarfunktion

1:19 min

Nästa vecka klubbar Örebro kommun igenom en policy mot mutor. Det ska också blir lättare för kommunanställda att flagga upp brister och missförhållanden i kommunen.

Visselblåsare eller det engelska whistleblower är ett begrepp som fått ökad aktualitet de senaste månaderna, framförallt genom kanske världens mest kända whistleblower; Edward Snowden, som avslöjat omfattande avlyssning av telefoner och internet utförd av amerikansk och brittisk säkerhetstjänst

Och efter onsdag då kommunfullmäktige i Örebro kommun klubbar igenom en egen visselblåsarfunktion kan alltså Örebro få sin första visselblåsare.

– Upprinnelsen var Göteborgshärvan och där Örebro kommun hade en genomgång av dåvarande fastighetskontorets verksamhet. Och då ville man politiskt att det skulle finnas en tryggare meddelarfunktion, säger kommundirektör Staffan Isling.

Örebro kommun bygger då alltså upp en oberoende central funktion dit anställda kan vända sig om den misstänker att chefer agerat oetiskt eller brottsligt. Det blir en enhet med anställda som kan juridik, ekonomi och personalfrågor.

– Den kommunala verksamheten bygger på skattepengar som ska hanteras varsamt. Och är det så att det finns misstankar om att verksamheten inte är OK så ska det gå att vända sig till en central enhet.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista