Frågor och svar

Här kan du få svar på frågor som du kan tänkas ha om Publiknätverket.

1. Vad är Publiknätverket?
En databas med information av olika människor som delar med sig till oss, om sina intressen, kunskaper och tips så våra journalister kan göra bättre nyheter och program med publikens hjälp.

2. Varför skall jag vara med?
Därför att dina kunskaper är viktiga för oss. I vårt journalistiska arbete och för vår publik.

3. Hur fungerar det?
Du anmäler dig med ditt namn, dina adressuppgifter och fler fakta om dig i formuläret som du hittar här (länk till publiknätverk). Efter det kan vi ta kontakt med dig när vi behöver, till exempel om vi behöver hjälp med att hitta någon som kan något om det som du är bra på. Och du tar kontakt med oss när du vill tipsa oss om något.

4. Måste jag vara med i radion om jag går med i Publiknätverket?
Nej, det bestämmer du själv. Du får såklart tacka nej om vi hör av oss till dig.

5. Om jag går med i Publiknätverket får jag inflytande över vad som hörs i P4 Örebro då?
Både ja och nej. Det här är ett sätt för oss att bredda vilka som får uttala sig i vår radio och vi får förhoppningsvis fler aspekter på en nyhet eller ett inslag när vi publicerar dem. Men det är fortfarande vi som beslutar vad som ska bli en nyhet eller vad som ska höras i programmen och hur och när det ska presenteras.

6. Kan man avsluta?
Ja, det bestämmer du enkelt själv.

7. Hur gör jag om jag har problem att fylla i formuläret?
Kontakta vår publikredaktör Mari Haglund: 019- 19 20 30
Mejl: p4orebro@sverigesradio.se

8. Kan jag uppdatera uppgifterna själv?
Nej, då tar du hjälp av publikredaktören Mari Haglund på 019- 19 20 30 eller p4orebro@sverigesradio.se.

9. Tar ni kontakt med mig?
Ja, om vi vill prata med någon som kan mycket om till exempel orientering eller veteranbilar och du har fyllt i att det är ett stort intresse, då är chansen stor att vi kommer att höra av oss. Vi kommer också att göra mejlutskick där vi berättar vilka nyheter och inslag du som lyssnare var med och producerade.

10. Hur vet jag vad som händer med mina tips?
Publikredaktören eller en reporter tar kontakt med dig när vi har tagit emot ditt tips (om du inte har skrivit att du inte vill bli kontaktad) antingen via telefon eller mejl. Om vi väljer att gå vidare med tipset, så tar vi ytterligare kontakt.

11. Vart vänder jag mig med till exempel ett tips eller ett förslag på vad ni kan ta upp?
Ring gärna 019- 19 20 30 eller mejla p4orebro@sverigesradio.se

12. Kan jag vara anonym?
Nej, inte för oss på redaktionen, vi behöver veta ditt namn och dina kontaktuppgifter, för att du ska kunna vara med i Publiknätverket. Men det är bara vi på redaktionen som vet att du är med i nätverket.

Däremot kan du vara anonym i den information som du lämnar till oss i vår journalistik och behöver inte höras i radion. Som alltid omfattas du av källskyddet, som är en garanti för dig och som våra reportrar enligt grundlagen måste följa.

Om du vill lämna extremt känsliga uppgifter, så kan du med fördel använda vår krypterade tjänst Radioleaks: www.radioleaks.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista