Översta raden: Eva-Lena Jansson (S), Oskar Öholm (M), Elisabeth Svantesson (M), Per Ramhorn (SD), Johan Pehrson (FP), Mia Sydow Mölleby (V). Understa raden: Håkan Bergman (S), Matilda Ernkrans (S), Lars-Axel Nordell (KD), Lotta Olsson (M), Lennart Axelsson (S), Jonas Eriksson (MP). Bild: Riksdagen.

Ingen från Örebro län vill lämna riksdagen

1:19 min

De allra flesta av länets riksdagsledamöter vill sitta kvar i riksdagen även efter valet nästa år.
– Den här möjligheten som det känns att vi har nu att återkomma i regeringsställning, det känns väldigt lockande att få vara med, säger socialdemokraten Lennart Axelsson från Nora.

Lennart Axelsson har suttit i riksdagen för socialdemokraterna sedan år 2000. Trots att han fyller 62 år under nästa år har han nu bestämt sig för att han vill fortsätta i riksdagen en fyraårsperiod till.

Det är bara en av länets nuvarande riksdagsledamöter som suttit längre än Lennart Axelsson - folkpartiets Johan Pehrson från Örebro som varit med i riksdagen sedan 1998. Han vill också sitta kvar.

Likadant svarar nästan alla andra riksdagsledamöter vi frågat. Det är bara moderaten Oskar Öholm som avvaktar med att ge klara besked. Ingen av de 12 riksdagsledamöter som representerar länet svarar att han eller hon vill sluta i samband med valet.

Miljöpartiets Jonas Eriksson har suttit i riksdagen sedan förra valet, och tycker det är för tidigt att sluta, med tanke på hur komplext uppdraget är:

– Att sluta efter fyra år är ett visst resursslöseri, säger Jonas Eriksson.

Länets riksdagsledamöter

Lennart Axelsson, S: I riksdagen sedan 2000

Håkan Bergman, S: I riksdagen sedan 2010

Jonas Eriksson, MP: I riksdagen sedan 2010

Matilda Ernkrans, S: I riksdagen sedan 2002

Eva-Lena Jansson, S: I riksdagen sedan 2006

Lars-Axel Nordell, KD: I riksdagen sedan 2009

Lotta Olsson, M: I riksdagen sedan 2010

Johan Pehrson, FP: I riksdagen sedan 1998

Per Ramhorn, SD: I riksdagen sedan 2010 (Partiet hade ingen särskild valsedel för Örebro län, men Per Ramhorn har det mandat som partiet fick för länet.)

Elisabeth Svantesson, M: I riksdagen sedan 2006 (Just nu tjänstledig för att vara Arbetsmarknadsminister)

Mia Sydow-Mölleby, V: I riksdagen sedan 2010

Oskar Öholm, M: I riksdagen sedan 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista