Brunnen, som är relativt ny sinade för Tommy Carlsson. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Utan dricksvatten i sex veckor - nu har boende runt Norrälgen tröttnat

Boende runt sjön Norrälgen i Hällefors har kommit i konflikt med kraftbolaget som reglerar vattenståndet i sjön. En av dem, Tommy Carlsson, anser att bolaget, Karlskoga Kraftverk, borde agera på ett annat sätt än vad lagen tillåter.

– De stödjer sig på en vattendom från 1958 men det är ju ett tag sen och världen såg annorlunda ut, då fanns inga boende runt sjön, säger Tommy.

I vintras blev han utan dricksvatten i en och en halv månad. Brunnen, som är relativt ny, sinade. Han kopplar den tomma brunnen till att vattennivån under en period var mycket låg.

Kraftverket i anslutning till sjön Norrälgen ägs av Karlskoga kraftverk, som tillhör det kommunala bolaget energibolaget i Karlskoga. Anders Johansson, produktionsansvarig på Karlskoga Kraftverk, tillbakavisar kritiken och pekar på att bolaget håller sig till vattendomen.

– Vattendomar är ju det som styr vår verksamhet, vi har ju följt vattendomarna i det här fallet, säger Anders Johansson på Karlskoga Kraftverk.

Problemen med drickvatten för de boende runt Norrälgen har fått kommunalrådet i Hällefors Anna-Helana Jernberg att reagera.
--Visst man har vattendoma att luta sig mot men man kanske bode tänka på mer, säger hon.

Hon ser också mer långtgående konsekvenser av konflikten för kommunens framtid.
– Det är en viktig fråga för dem som bor här men också för dem som vill flytta hit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista