Foto: Kilsbergen Konferens och Lodge

Dyrt för Örebro att bli av med Kilsbergens konferensanläggning

"Går med förlust varje år"
1:21 min

Det kommer kosta Örebro kommun en rejäl slant att göra sig av med konferensanläggningen i Kilsbergen. Företaget ska ju säljas till Branäs, men innan dess måste man städa upp ekonomin i det förlusttyngda bolaget.

I många år har Örebro kommun försökt att sälja Kilsbergen Konferens och Lodge, och i veckan blev det äntligen klart att Branäs, en av de större aktörerna i den alipina branchen tar över företaget samt backen i Stostenshöjden.

Många miljoner i kostnader
Men det kostar. Det kommunalägda bolaget Örebro Rådhus kommer ge ett tillskott på 2,5 miljoner kronor för att täcka förluster. Sedan ger man bolaget 7,5 miljoner kronor för att betala tillbaka ett lån till Örebro kommun.

Utöver det har Konferensanläggningen redan beslutat att dra ny el på campingen för cirka 2,5 miljoner, en nota som också Örebro Rådhus ska betala.

Branäs kommer ta över konferensanläggningen för symboliska en krona - men också ta över lån på sex miljoner. Summa kostnad för Örebro kommun, genom sitt bolag, blir 6,5 miljoner kronor.

Bra affär tycker Sundin
Björn Sundin, socialdemokrat och kommunalråd, tycker ändå att det är en bra affär för Örebro kommun.

– Det viktigaste är att vi får en ägare som vill utveckla det här området, för det är ett jätteviktigt område för örebroare, besökare och turister. Dessutom går anläggningen back varje år, och bara att slippa det är ju värt en del för skattebetalarna, säger Björn Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".