Foto: Cecilia Lönn Elgstrand/SR Örebro.

Snart kan de gamla vattendomarna ersättas av modernare regler

"De båda lagarna går inte ihop"
1:09 min

Upp till hundra år gamla beslut styr över vattenkraften i Örebro län, men nu kan det bli en ändring på det. Om några veckor kommer förslag på nya regler för elproduktion.

Maria Hellström är vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

– Vattenlagen var ju en exploateringslag för att få till elenergi i Sverige, men nu har vi en miljölagstiftning och dessa två går inte ihop, säger hon.

P4 Örebro berättade i fredags om en konflikt mellan boende runt sjön Norrälgen i Hällefors och kraftbolaget Karlskoga Vattenkrafts sätt att reglera vattennivån i sjön.

Kraftbolaget styrs i detta fall av en 55 år gammal så kallad vattendom. Av länets 130 vattenkraftverk har ett 80-tal tillstånd som utfärdats från 1918 och fram till 80-talet.

Det pågår en utredning med uppdrag modernisera lagen. Första oktober presenteras förslag som rör just kraftbolagens verksamhet.

Länsstyrelen har till uppgift att kontrollera så att kraftbolagen följer vattenlagen. Maria Hellström ser behov av nya lagar.

– Framförallt behövs det en tydlig lagstiftning som gör att vi som tillsynsmyndighet kan ställa krav på miljöåtgärder, till exempel att man släpper vatten nedströms eller att man bygger passager så att fisk ska kunna passera.

Reporter Maria Elisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".