Om- och tillbyggnaden av Behrn Arena har blivit en dyr historia för Örebros skattebetalare. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro.

Mångmiljonbelopp av skattemedel betalar Behrn Arena varje år

2:03 min

I morgon spelar Örebro Hockey sin första SHL-match hemma i Behrn Arena. Samtidigt har skattebetalarnas kostnader för klubbens hemmarena stigit kraftigt.

Anledningen till kostnadsökningen är den omfattande renovering som gjorts av ishallen de senaste åren.

Taket har höjts nio meter och alla ytterväggar har flyttats ut ungefär lika mycket. Men skillnaderna är fler ändå berättar Ulf Wennlöf, som varit det kommunala fastighetsbolaget Örebroportens projektledare:

– Det läcker inte in vatten..., skrattar han.

– Det går knappt att rada upp allt. Det är en helt ny hall, fortsätter Ulf Wennlöf.

Den nödvändiga ombyggnaden beräknades kosta 60 miljoner när den drogs igång 2010. Den hade enligt Ulf Wennlöf räckt även för att klara kraven för spel i högsta divisionen.

Men under ombygganden har planerna ändrats framför allt för att få in mer publik. Så kostnaden blev till slut mer än det dubbla - 129 miljoner - för att bygga om ishallen.

Inför den här säsongen har Örebro Hockeys hyra för att få använda hallen mer än fördubblats och är nu två och en halv miljon. Men ombyggnaden har ökat kommunens kostnader mer ändå och ordföranden för Fritids- och turistnämnden, centerpartisten Lars Johansson räknar nu med att skattebetalarna betalar mellan 10 och 12 miljoner om året för ishallen.

– Jag tycker att det hade varit bra för skattebetalarna om vi hade tagit ut en ännu högre hyra av hockeyn. Men utifrån vad vi haft med oss förut och när vi värderar fram och tilbaka så har vi hamnat på den här nivån, säger Lars Johansson, centerpartist och ordförande för Fritids- och turistnämnden .

Gabriel Stenström

gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019-19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista