Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro

Misstänkte nätpedofilen försökte radera bevis på datorn - nu åtalas han

0:59 min

Åtalet mot den misstänkte nätpedofilen från Göteborgsområdet har nu lämnats in till Örebro tingsrätt. Mannen hotade den nu döda 13-åriga flickan från Kumla med att han skulle lägga ut material på webben.

Enligt åtalet förmådde 45-åringen flickan från Kumla att utföra vissa sexuella handlingar via Skype. Sedan hotade han flickan med att han skulle lägga ut materialet på Instagram, Facebook samt skicka det till hennes handbollstränare och lärare om hon inte åter gjorde samma saker för honom på nätet.

Vid flera tillfällen, den 3 mars och den 6 mars, chattade flickan med 45-åringen. Hon vädjade till honom att förstöra filmen och skrev att hon skulle ta sitt liv om han inte gjorde det. Trots det fortsatte mannen att hota henne för att få henne att åter ställa upp på Skype.

Den 8 mars kastade flickan sig framför ett tåg i Kumla.

Att flickan var under 15 år har 45-åringen insett, "eller i vart fall haft skälig anledning" att anta, enligt åklagaren. Själv ljög han om både ålder och identitet och kallade sig för bealarsson97.

Åklagaren har rubricerat mannens övergrepp som "grovt utnyttjande av barn för sexuell posering" samt "grovt sexuellt övergrepp mot barn" och anser att 45-åringen visat det som juridiskt kallas för "särskild hänsynslöshet".

Mannens raderade Skypekonversation med flickan är återskapad och information ur hans dator visar också att han har gjort sökningar på 13-åringens namn, hemort, skola, mamma och handbollsklubb.

Det framgår även att den misstänkte 45-åringen försökt radera en hel del andra uppgifter från sin dator, där han haft kontakt med unga flickor.

I åtalet finns även en punkt som gäller våldtäkt mot barn. Under perioden april 2012 till juni 2012 ska 45-åringen vid ett femtontal tillfällen ha haft samlag med en flicka som då var under 15 år. Detta stärks bland annat av sms mellan 45-åringen och flickan som nu är 16 år. Flickan har också i förhör berättat vad som hänt.

Bara en pojke eller man finns i åtalet. Det är den person vars profilbild 45-åringen stal och använde när han sökte sexkontakter med unga flickor på nätet. Åklagaren har rubricerat det som ofredande.

Det finns 25 olika åtalspunkter om sexbrott mot barn i det åtal som åklagaren Pia Åsberg lämnar in idag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista