Från bombattack i Syrien. Foto: Katja Magnusson/SR Ekot.

Öreboare dödad i stridigheter i Syrien - nu ökar oron för nya rekryteringar till Syrienkriget

2:09 min

Efter att fem unga män från Örebro rest till Syrien för att strida i konflikten där, och en man tidigare blivit dödad i striderna, samlar nu föreningen Afrikas Horn till ett dialogmöte för att motverka ytterligare rekryteringar till kriget.

Föreningen tror att en fysisk person eller någon grupp i sociala medier på Internet har lyckats att rekrytera de unga männen. Man är nu orolig att fler ungdomar ska lockas till att åka till konfliktens Syrien.

En ung örebroare har dött i krigets Syrien och när nu dessutom fem andra yngre män, också de från Örebro, misstänks ha åkt för att delta i kriget i Syrien så finns en växande oro bland familjer att det finns krafter i Örebro som försöker locka med unga personer till Syrien.

Mahdi Warsama, som är ordförande i Afrikas Kulturcenter i Örebro berättar om föräldrars rädsla:

– Föräldrarna kontaktar mig ständigt. De berättar att deras barn är i riskzonen och är jätterädda för att de ska åka till Syrien.

UD har inga uppgifter på dödade svenskar i Syrien eftersom inga normla kanalerna med myndigheterna fungerar i dagsläget mot Syrien.

De oroliga föräldrarna vill ha mynidgheternas hjälp att stoppa de unga män som kan vara intresserade av att åka, men de är över 18 år, alltså myndiga och dessutom pratas det inte öppet om sådana planer. Sånt får man veta efter de har åkt, säger örebropolisen Fredrik Malm på ungdomsenheten.

Ser ingen framtid

En grupp föräldrar som Sveriges Radio Örebro träffar berättar om de i riskzonen. Det är unga vuxna killar som kanske bor hemma, med låg utbildning och som inte har jobb och inte ser någon framtid.

Fredrik Malm ser samma bild där en del kanske också har ekonomiska problem eller drogproblem :

– Vad är det som gör att man en dag tar beslutet att faktiskt åka iväg med risken att avlida eller bli allvarligt skadad? Att man känner att man inte duger till i det här landet, att det här är en möjlig väg att få upp någon heder för sig själv. Där känner jag att man behöver jobba mer aktivt i de unga åren för att man inte ska hamna där att livet är stängda dörrar, säger Fredrik Malm.

Samtidigt berättar Mahdi Warsama att en av de fem örebrarna som reste senast till Syrien studerade på universitetsnivå.

Flera som Sveriges Radio Örebro pratat med befarar att någon eller några aktivt verkar i just örebro för att rekrytera bland unga örebroare i syfte att få dem till krigets Syrien.

– Det pratas det väldigt mycket om bland unga och vuxna, om vad det här kommer sig utav och vem som finansierar det, berättar Fredrik Malm.

"Giftiga ideologier"

Mahdi Warsama håller med.

– Såna misstankar finns, det kostar pengar att åka till Syrien, det finns extrema och giftiga ideologier som kan övertyga ungdomarna att de kommer till Jihad. Och såna onda krafter kan vara deras representanter här i Örebro, menar Mahdi Warsama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista