1 av 2
Foto:Scanpix.
2 av 2
Pia Åsberg, i mitten väckte idag åtal mot den misstänkte mannen. På bilden också Lars-Erik Carlsson och Jenny Jansson, polisens utredare. Foto: Gabriel Stenström/P4 Örebro.

Misstänkte nätpedofilen nekar till allt

Åklagaren: Han åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot barn
1:36 min

Den 45-årige misstänkte nätpedofilen från Göteborgsområdet förnekar alla gärningspåståenden som han ställs inför hitills, det säger hans advokat. I dag har åklagaren lämnat in åtal mot mannen. 

Den man som i våras misstänks ha utnyttjat en Kumlaflicka sexuellt via nätet strax innan hon tog sitt liv, åtalades i dag för en lång rad sexualbrott mot unga flickor.

Totalt har han enligt åklagare Pia Åsberg haft kontakt via nätet med 23 flickor, runt om i Sverige.

Enligt åtalet har mannen under falskt namn på nätet försökt få flickorna att posera för honom i sina webbkameror, antingen nakna eller i bara underkläder.

De allra flesta av flickorna som varit mellan 11 och 14 år gamla vägrade. Enligt åtalet förmådde 45-åringen den nu döda 13-åriga flickan i Kumla att utföra vissa sexuella handlingar framför sin webbkamnera en söndag i början av mars. Sedan hotade han flickan med att han skulle lägga ut materialet på nätet om hon inte gjorde det igen.

I den konversation som polisen lyckats återskapa framgår det att flickan flera gånger vädjade till honom att förstöra filmen och skrev att hon skulle ta sitt liv om han inte gjorde det.

Några dagar senare kastade hon sig framför ett tåg i Kumla.

Mannen nekar till alla anklagelser och vill inte kännas vid det nätalias - bealarsson97 - som användes.

Mannens advokat Ingvar Backman säger att först vid rättegången kommer han att ge besked om 45-åringens inställning till all teknisk bevisning från bland annat dator och chattloggar som åklagaren har lagt fram i åtalet. 

I ett tidigt förhör konfronterar polisen 45-åringen med uppgifterna om att den 13-åriga flickan tagit sitt liv.

– Jag hade varit tokig om det hade gällt min dotter, det kan jag säga. Men jag har ingen aning, säger mannen, som där förnekar att han chattat med flickan och uppmanat henne att klä av sig.

Han pratade om hur han brukar tala med sin tonåriga dotter om att aldrig visa sig på det sättet på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".