Pia Åsberg, i mitten väckte idag åtal mot den misstänkte mannen. På bilden också Lars-Erik Carlsson och Jenny Jansson, polisutredare. Foto: Gabriel Stenström/P4 Örebro.

Åklagare Pia Åsberg: Han har fått flickorna att klä av sig

Åklagare: Den misstänkte har fått dem att klä av sig
0:51 min

24 barn har enligt åklagare Pia Åsberg utsatts för olika former av sexuella närmanden av den man från Göteborgstrakten som i dag åtalades vid Örebro tingsrätt. Många av flickorna har han fått att klä av sig inför kameran.

– Där han fullbordat sin gärning har han lyckats att få flickorna att utföra sexuella handlingar via Skype, säger åklagare Pia Åsberg.

Det har även förekommit våldtäkter enligt åklagare Pia Åsberg. Och det i den misstänkte mannens bostad.

– De har haft en relation och han har medgett sexuella aktiviteter. Han säger att det skett efter hon fyllde 15 år, men flickan har berättat annoslunda, att det skett innan hon fyllde 15 år, säger Pia Åsberg, som fortsätter:

– Det är en förfärlig historia. Och tittar man på straffskalan får man en bild av hur lagstiftaren ser på detta. Det är ganska höga straffskalor, säger Pia Åsberg som ser allvarlig på den misstänktes gärningar:

– Att man som en idrottsledare fungerar som tränare i ett flicklag. Det möjligör att komma i kontakt med flickor, även om han sökt flest kontakter på nätet.

En flicka tog sitt liv i Kumla; kommer mannen att åtalas för vållande till annans död?

– Nej, det är inte juridiskt möjligt, bedömer Pia Åsberg.

Det är ännu inte klart vad Pia Åsberg kommer att yrka på i straffskalan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".