Jenny Jansson, polisens utredare, Örebro. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.

Polisens utredare: Många fler kommer drabbas av nättrakasserier

1:33 min

Det var uppmärksamheten i Kumla efter att en flicka tagit livet av sig som gjorde att fler flickor hörde av sig till polisen. Nästan alla flickor som förhörs nämner händelsen i Kumla. Det berättar Jenny Jansson, en av de poliser som utrett härvan kring den man från Göteborgstrakten som nu misstänks för sexuella brott mot 24 flickor, bland annat den flicka i Kumla som tog sitt liv i mars i år.

– Ja, till 100 procent. I flertalet av förhören har flickorna nämnt spontant att man blivit illa berörd av det som hände i Kumla, och att de säger att det lika gärna kunde varit jag, säger polisens utredare Jenny Jansson.

En marsdag i våras hände det som inte får hända. En 13-årig flicka valde att ta sitt liv genom att springa ut framför ett tåg.

Blickarna riktades inledningsvis mot skolan där flickan gick. Men snart vändes fokus mot ett nätalias, bealarsson97, och senare greps en man från Göteborgstrakten.

Under dagen har P4 Örebro berättat om att åklagare Pia Åsberg i dag väcker åtal mot mannen, som misstänks för sexuella brott mot 24 flickor, varav Kumlaflickan alltså var en.

Och det är såklart inte bara flickorna som är djupt berörda av Kumlaflickans öde. Även bland föräldrar till de utsatta barnen är känslorna starka.

– Man är ju bestört. Man frågar; hur kan jag skydda mot mot det här. De flesta pratar om att man informerat sina barn om hur man ska bete sig på nätet.

Och till de unga människor och föräldrar som ännu inte blivit utsatt för närmanden på nätet, har Jenny Jansson följande att säga:

– Det kommer att hända oavsett om du är försiktig eller inte. Gå till din förälder och berätta.

gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista