Foto:Scanpix.

Örebro kommun och landstinget söker frivilligarbetare

1:28 min

Nu går Örebro kommun ihop med landstinget och Kriminalvården för att försöka hitta fler medborgare som vill göra en samhällsinsats. Målet är att få en bättre bredd på vilka som vill hjälpa till, berättar Camilla Thyresgård på Örebro kommun.

– Det är många ungdomar som vill vara med, men det kan vara svårt att sätta en ungdom att hjälpa en funktionshindrad som är 35 år. Ofta försöker vi matcha personer med samma ålder, kön och intressen, säger Camilla Thyresgård, Örebro kommun.

Camilla Thyresgård försöker hitta människor som vill göra en insats för människor med funktionshinder, till exempel genom att vara ledsagare eller kontaktperson.

Hon har ett ständigt behov av att hitta fler, framför allt män som är mellan 25 och 40 år gamla.

Samma bild ger Per-Erik Fransson som jobbar på landstinget med att hitta stödpersoner till patienter som tvångsvårdas inom psykiatrin

– När en patient ringer och ansöker om stödperson vill de ju ha någon i sin egen ålder, och då kan det vara svårt att hitta någon i samma ålder, säger han.

I eftermiddag pågår därför en gemensam satsning i gallerian på USÖ, för att hitta fler intresserade medborgare till dom här och andra uppdrag, som god man åt människor som inte klarar att sköta sin ekonomi, eller övervakare åt människor som dömts för brott.

Och Per-Erik Fransson på landstinget ser ett mönster i vilka det är som brukar vilja ställa upp.

– De är alltid väldigt samhällsengagerade och har ett stort hjärta och vill ställa upp, säger Per-Erik Fransson, handläggare på landstingets patientnämnd i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista