Örebro universitet. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Örebro universitet ser över otrygga anställningar efter SULF-rapport

1:05 min

Örebro universitet sticker inte ut vare sig negativt eller positivt när det gäller andelen otrygga anställningar bland lärare. Det säger universitetsledningen till P4 Örebro efter Sveriges Radios rapportering.

Från studentkåren är man mån om att problemet tas på allvar så att det inte drabbar studenterna. Det säger Louise Hammar som är studentkårens ordförande.

– Från vår sida vid Örebro studentkår så är det ju självklart att studenterna kan påverkas negativt av otrygga anställningar om det nu är så.

Det är Vetenskapsradion som i morse rapporterat om att fyra av tio forskare vid svenska universitet har inte fast anställning. Det visar en undersökning som Sveriges universitetslärarförbund SULF har gjort.

Och det här skulle alltså kunna påverka kvaliteten och även undervisningen. Från Örebros universitetsledning säger prorektor Gunilla Lindström att det är intressanta resultat och att ledningen ska analysera rapporten och se hur de tillfälliga anställningarna påverkar undervisningen, även om Örebro universitet varken sticker ut negativt eller positivt, enligt prorektor Gunilla Lindström.

Något som studentkårens ordförande Louise Hammar välkomnar.

– Mår forskarna och lärarna dåligt så sänks deras motivation och det går ju i sin tur över studenterna under undervisningen.

Har ni fått några signaler om att det skulle finnas något särskilt område inom universitetet där det är ett problem?

– Nej, inget som kommit till min kännedom

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista