Lägre skatt ger fler jobb, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson, C, när han besökte Örebro. Foto: Maria Elisson/P4 Örebro

S-kritik mot att lägre skatt leder till färre arbetslösa

1:34 min

I regeringens höstbudget kom besked om fler skattesänkningar. Mer pengar i plånboken för dem som har jobb ska ge ökad köplust - vilket i sin tur ska leda till fler jobb åt arbetslösa.

Matilda Ernkrans, socialdemokratiskt riksdagsledamot från Örebro län, anser att budgeten är omodern.

– Regeringen har inget underlag för att att deras långtgående skattesänkningar ger effekt. Arbetslösheten är högre nu än när regeringen tillträdde 2006, säger hon.

Regeringen har lanserat sin höstbudget över hela Sverige i dag. I Örebro var landsbygdsministern och centerpartisten Eskil Erlandsson på plats.

Han delar inte Matilda Ernkrans uppfattning utan ser en klar koppling mellan lägre skatter och fler jobb:

– Mer pengar i plånboken ger ökat utrymme till konsumtion. Och det kan vara konsumtion av till exempel välfärdstjänster, som är myckert personalintensiva, säger han.

Arbetslösheten bland unga är en prioriterad fråga av alla politiska partier. Socialdemokraten Matilda Ernkrans vill ha mer satsningar på skolan, företagen och miljön för att på sikt ge jobb åt unga. Hon lyfter fram en konkret åtgärd:

– Socialdemokraterna har bestämt att lyfta bort ansvaret för den andra sjuklöneveckan från företagen. Det är ett steg som gör att fler företagare vågar anställa en till, säger Matilda Ernkrans.

Eskil Erlandsson i sin pekar på en särskild insats mot ungdomsarbetslösheten:

– Sju tusen nya lärlingsplatser ger sju tusen fler med sysslelsättning istället för att för många vara arbetslösa, säger han.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista