Övervakningskamera visar för dåliga bilder

Övervakningskameran i Olaitunneln vid järnvägen i centrala Örebro är så dålig att den inte är till någon riktig hjälp för polisen. Det säger brottsförebyggaren Hans Ekerbring på örebropolisen. 

Kameran i Olaitunneln sattes upp 1999 efter bland annat en namninsamling där 1000 personer krävde bättre skydd mot överfall i tunneln. När polisen börjat kontrollera kvaliteten på bilderna i kameran har det visat sig att den är för dålig för att vara till någon riktig hjälp för polisen.
Polisens första försök att kontrollera bilderna gjordes efter att en man blivit bestulen på pengar i tunneln sommaren 2003. Då hade ett träd växt upp och skymde kameran så mycket att bilderna inte kunde hjälpa polisen av den anledningen.
Men när polisen undersökte bilderna ytterligare visade det sig alltså att också själva kameran var ett problem. Bland annat var det skärpan på bilderna som var för dålig.

Örebro kommun har nu fått tillstånd för att byta ut objektivet på kameran i Olaitunneln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".