Två ska hädanefter hjälpa till vid lyft i Örebro kommun

När en patient ska förflyttas med hjälp av en lyft måste två anställda hjälpas åt.  Det är en ny regel som införts i Örebro kommun efter en olycka som inträffade för två år sen.

Det var på ett särskilt boende i Örebro som en äldre, dement kvinna skulle förflyttas med hjälp av en lyft. Hon blev orolig och rörde sig så mycket att hon ramlade ur lyften och skadade huvudet så svårt att hon fick åka till akuten.
Vid tillfället var det bara en anställd som hjälpte kvinnan i lyften, det på grund av tidsbrist och personalbrist.
Nu har rutinerna i Örebro kommun ändrats. Tidigare hette det att lyftet ”bör” utföras av två personer, men numera ska det alltid vara två som hjälps åt när en patient förflyttas med hjälp av en lyft.
Kvinnan avled senare på grund av sin demens, och socialstyrelsen som utrett ärendet betraktar fallet ur lyften som en olycka.
Socialstyrelsen kritiserar varken verksamheten eller personalen för det inträffade, men hädanefter ska man alltså alltid vara två när man förflyttar patienter i Örebro kommun med hjälp av en lyft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".