Chef i Ljusnarsberg förskingrade kommunens pengar

En högt uppsatt chef inom Ljusnarsbergs kommun misstänks för att ha lurat till sig minst 270 000 kronor av kommunen. Efter att kommunen polisanmält honom har mannen nu bestämt sig för att lämna sin tjänst.

För två veckor sedan väcktes misstankar mot mannen på grund av två fakturor som mannen ville att kommunen skulle betala.
Det rörde sig om en konferensresa och en dagstidningsprenumeration och i båda fallen hade mannen uppgett sin privata adress men skickade fakturorna vidare till kommunen.
Kommunens ekonomichef började nu närmare granska mannen som under en längre tid varit chef inom kommunen. För att utredningen inte skulle ta för lång tid begränsades den till att omfatta dom tre senaste åren.
När den nu är klar misstänker kommunen att mannen via sitt jobb har lurat till sig ungefär 225 000 kronor i kontanter och dessutom ha lurat till sig saker till ett värde av närmare 50 000 kronor. Men kommunens bedömning är att bedrägerierna förmodligen förekommit under en ännu längre tid.
På måndagseftermiddagen mötte mannen företrädare för både kommunen och sitt fackförbund och efter det står det klart att mannen nu frivilligt väljer att lämna sin tjänst. Hade han inte gjort det så tycker kommunen att man haft rätt att säga upp honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".